Jom Berkomunikasi.


NOVEL KE 4 - SEPTEMBER 2013. SILA KLIK LINK ..CINTA CAPE TOWN

. Facebook -Nora Isma Fuad

. Facebook - Novel Nora Fuad, click ( like)

. E-mel - norafuaddj@gmail.com

Nora Fuad@ Novel Pertama.

Nora Fuad@ Novel Pertama.
Dimensi Cinta. Sila klik pada gambar. (KarnaDya)Ulasan Berita Harian dengan 5 ***** Diskaun 25%, pembelian secara on line. Kini dalam bentuk Digital.

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011
Sudah terbit Feb 2011! (KarnaDya)Sila klik gambar untuk info. Kini dalam bentuk digital.

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK INFO (Buku Prima-Karangkraf)

me..

me..

Nuffnang

Buku Prima

Buku Prima
Jualan Novel dari Buku Prima

My Guest Book,Kindly sign In..thanks

Followers

Ulasan B.Harian 4.12.2009 & 6.9.2010

Facebook: Nora Isma Fuad (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je) Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian. Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 senaskhah Bintang: ***** Ulasan By Fisha: Klik pada:Fisha,Ulasan buku Menjadi penulis? klik tajuk Tips menjadi penulis..

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura, Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura,  Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?
Info buku: Klik di gambar...Dapatkan di MPH, POPULAR, BOOK STORE / KARNADYA ON LINE (diskaun 35% = RM 12.35)

Ke Langkawi? Info

Anda boleh membaca maklumat, bertajuk "Langkawi".

Ada juga link web site, Up north... ' info Langkawi. Sila lihat di bahagian kanan blog.

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK
NOVEL KE 4: Bakal terbit September 2013. CINTA CAPE TOWN

Popular Posts

Wednesday, December 18, 2013

Demam denggi dan kita...cara mengesannya dan petua demam denggi.

   Selalu saya hanya mendengar mengenai demam denggi... pernah ada ahli keluarga yang mengidap demam denggi. Tetapi saya tidaklah begitu serius mengambil berat mengenai penyakit ini. Kebelakangan ini, berita mutakhir menyatakan banyak sekali demam denggi ini melanda kawasan petempatan di Malaysia. Barangkali hujan yang menimpa menjadikan banyak kawasan yang ditakungi air. Barangkali banyak sekali kawasan perumahan yang biasanya mengandungi banyak sekali bahan buangan yang menakung air yang menjadi punca kawasan pembiakan nyamuk yang agak 'advance' ini!

   Suami saya merungut yang dia mengalami sakit-sakit sendi. Saya hanya menjawab, "Ialah abang, abang dah tua." Saya sangkakan kesakitannya hanya biasa-biasa. Malam jumaat yang lepas, dia kelihatan menggigil dalam keadaan luar biasa. Katanya sendi-sendinya sakit. Luar biasa sakitnya. Kami segera bergegas ke hospital, dan malangnya hospital yang paling berdekatan adalah hospital swasta! Di sana, selepas urusan mengambil darah dan pemeriksaan, disahkan suami mengalami demam denggi. Slip pemeriksaan hospital saya belek, walaupun tidak mempunyai sijil kelulusan perubatan, fahamlah saya isi kandungan pemeriksaan  'Blood count test (EC)' di depan saya. Patelet darah yang bertulis 240/450 (sebenarnya banyak 000 di belakang) tidaklah merungsingkan saya sangat kerana saya pernh diberitahu oleh  teman saya, patelet darah suaminya turun sehingga 70/450 ketika mengalami demam denggi dahulu.

   Kebetulan saya menemui blog yang memberi keterangan lanjut mengenai demam denggi dari DR perubatan yang bertauliah. Bagi memahami apa sebenarnya demam denggi, bolehlah membaca di link di bawah.Hari pertama:

 Dia menggigil, demam yang agak tinggi. Suhunya mencecah 40 darjah celsius. Badannya panas dan boleh dicecah dengan jari atau telapak tangan di tangan, kaki, anggota badan malah kepalanya. Badannya agak lemah dan keletihan.

  Saya pernah membaca tentang air gamat yang pernah ditulis olah seorang pembaca Utusan Malaysia. Katanya semasa anak perempuan mengalami demam denggi, dia mmeberi anak perempuannya minum air gamat yang dicampur air. Air gamat membantu menggantikan patelet darah yang jatuh menjunam.Formula yang sama dicuba oleh jirannya yang juga mengidap demam denggi. Saranan untuk pengidap demam denggi.

PETUA PERTAMA: 

  Bagi menambah platelet darah.Petua-petua ini dicuba oleh saya dan teman-teman saya. Saya hanya mencuba air gamat, jus tembikai kerana suami mengalami penyakit gout. Saya bimbang untuk mencuba masaka/sup ketam kepadanya.

  1. Air gamat dicampur dengan segelas air biasa/jus (bagi menghilangkan  rasa masin /garam) diambil 1 kali sehari. I sudu besar dicampur dgn segelas air.

 2. Jus tembikai/kiwi (disaran oleh seorang teman, katanya petua ini diberi oleh doktor yang merawatnya ketika dia mengalami masalah yang sama di hospital. Platelet darahnya meningkat dari hanya bacaan 7 kepada 30 dalam masa sehari.

3. Sup ketam. (ada yang mensarankan sup ketam nipah) 

4.Saya percaya, jika air gamat berkesan, tentu memasak gamat  atau sup gamat akan juga memberi kesan kepada demam denggi dan membantu meningkatkan platelet darah.

5.Mengambil minuman yang dicampur klorofil. (diberi petua oleh teman suami yang mengidap denggi berdarah, ditahan di ICU selama 8 hari)

6. Mengambil minuman yang mengandungi oksigen.

7. Ada yg beri petua mmeinum air daun betik. (saya tidak mencuba kerana kesukaran mencari daun betik)

PETUA KEDUA.

Bagi mengelak dehedrasi, 

1. Mengambil minuman sekurang-kurangnya 3 liter.

2. Mengambil 100 Plus sebagai mencegah dehedrasi.

3. Meminum air kelapa.

4.Mengambil air zam-zam sebagai menggantikan khasiat atau daya ketahanan badan.

  Selamat mencuba.Kita hanya mampu beriktiar, ALLAH yang berkuasa menentukan.


No comments: