Jom Berkomunikasi.


NOVEL KE 4 - SEPTEMBER 2013. SILA KLIK LINK ..CINTA CAPE TOWN

. Facebook -Nora Isma Fuad

. Facebook - Novel Nora Fuad, click ( like)

. E-mel - norafuaddj@gmail.com

Nora Fuad@ Novel Pertama.

Nora Fuad@ Novel Pertama.
Dimensi Cinta. Sila klik pada gambar. (KarnaDya)Ulasan Berita Harian dengan 5 ***** Diskaun 25%, pembelian secara on line. Kini dalam bentuk Digital.

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011
Sudah terbit Feb 2011! (KarnaDya)Sila klik gambar untuk info. Kini dalam bentuk digital.

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK INFO (Buku Prima-Karangkraf)

me..

me..

Nuffnang

Buku Prima

Buku Prima
Jualan Novel dari Buku Prima

My Guest Book,Kindly sign In..thanks

Followers

Ulasan B.Harian 4.12.2009 & 6.9.2010

Facebook: Nora Isma Fuad (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je) Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian. Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 senaskhah Bintang: ***** Ulasan By Fisha: Klik pada:Fisha,Ulasan buku Menjadi penulis? klik tajuk Tips menjadi penulis..

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura, Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura,  Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?
Info buku: Klik di gambar...Dapatkan di MPH, POPULAR, BOOK STORE / KARNADYA ON LINE (diskaun 35% = RM 12.35)

Ke Langkawi? Info

Anda boleh membaca maklumat, bertajuk "Langkawi".

Ada juga link web site, Up north... ' info Langkawi. Sila lihat di bahagian kanan blog.

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK
NOVEL KE 4: Bakal terbit September 2013. CINTA CAPE TOWN

Popular Posts

Sunday, December 22, 2013

Demam denggi part 2.

Jumaat malam. 13 dis. 2013. 

               Dua hari sebelum ini suami kata tulangnya rasa sakit. Macam lenguh-lenguh pun ada. Kata saya, "Mungkin sakit otot kot? Anin dari badan." Dalam hati, 'Makin tua abang ooo. Ya lah, walaupun baru berusia 48 tahun, dalam kedaaan kehidupan kita yang serba drastik, kadangkala (atau istilahnya tiada senaman, makan yg tidak tentu masa dan sebagainya) maka kesihatan kita boleh merosot. 

          Malamnya, tiba-tiba sahaja dia menggigil. Dia membangunkan saya. Katanya, "Jom ke hospital. Sakit sangat badan abang ni" Suhu badannya mencecah 41 darjah c. Saya pun tanpa banyak kata, terus bersiap dan membawa suami ke hospitak berdekatan. Hosp terdekat: hospt swasta. Selang 10 minit, hasil ujian darah dan doktor, diberitahu suami mengidap denggi. Melihat kepada laporan darahnya, memang dia mengalami demam panas. Bacaan paltelet darahya 240 000 berbanding kedaaan normal sehingga 450 000. Saya berkata, elok saja kami ke hospital kerajaan sahaja kerana sebagai pegawai dalam pendidikan, saya boleh atau layak ditawarkan wad kelas pertama. 

 Hospital DS. Kos Rm 350. Masa rawatan 30 minit. Masa menunggu 15 minit.Ubat : parasitemol dan garam. 


  Sabtu. 14 dis 2013 
         Saya meminta bantuan adik ipar yg memmandu membawa kami ke hospital kerajaan 1. Bermula dgn saringan. Saringan hanya bertanya, "Sakit apa?" Dan itu saja. Diberi kertas 'hijau', kemudian diminta mendaftar di bahagian dalam. Kemudian diberi tiket bernombor. Bersama kertas hijau tadi dan diminta ke bahagian hadapan. Saya difahamkan, kad hijau menandakan 'demam' dan diasingka untuk saringan dan bertemu doktor. 

     Setelah menunggu hampir 2 jam, diambil darah untuk ujian dan menunggu pula masa untuk bertemu doktor. Bahagian menunggu dalam keadaan tidak selesa. Kerusi yang tidak mencukupi, tidak disediakan tempat menunggu yg sesuai. Dalam keadadan panas, dan beruap. Suami amat kelihatan keletihan dan demamnya masih teruk. Dalam hati hanya boleh bersimpati. Jauh di sudut hati, menangis dalam hati. Melihatkan keadaan dia, saya tidak tahan hati. memangis apabila dia tidak melihat! Akhirnya melihat carta uijan darah, dk mengatakan, suami memang mengidapi denggi. Keadaannya tidak dianggap begitu teruk, dan memandangkan wad yang sudah penuh, kami diarahkan berehat di rumah. 

       Kami dimita memeriksa platelet darah setiap hari. Minum air dengan banyak.Saya seterusnya ke kaunter famasi untuk mengambil ubat. Hospital SB. Kos RM -). Masa rawatan 5 minit. Masa menunggu 3 jam (keseluruhan) Ubat: Parasetamol dan ubat sakit sendi (10 biji) 


  Ahad. 15 dis 2013    
           Badannya masih panas. masih demam. Saya terpaksa pujuk2 suami agar meminum air klorofil, air putih, kadangkala air bercampur gamat (sekali-dua sehari) Badannya kelihatan letih dan tidak bermaya. Seleranya putus. Simpati. Apabila diajak untuk menguji darah di klinik dr saya (lebih berdekatan, murah dan tidak perlu menunggu lama berbanding hospital swasta)dia hanya menolak. Katanya , "Mahu tidur." Dia kelihatan letih. saya sebenanya bimbang. Tanpa ujian darah, kita tidak tahu kedudukan denggi dan paras platelet darahnya. 

  Isnin 16 dis - khamis 19. dis 2013 

         Hari ini, demamnya sudah tiada. Suami tidak lagi menggigil. Saya meneruskan dgn formula minumannya. (baca bahagian 1) Dia masih lagi menolak untuk ujian darah. Katanya pada hari khamis, dia okay, cuma masih terasa letih. 

        Jumaat 20 dis. 2013 

       Hari ini, akhirnya saya berjaya memujuk suami untuk ke klinik dan dibawa untuk ujian darah. Ujian pada paginya, dan mendapat laporan pada petangnya. Kata dr, sila ke hospital. Sekali lagi berderau darah dibuatnya. Biarpun tiada lagi demam, suhu badannya sudah kembali normal, saya masih lagi bimbang. 

 Klinik swasta. Kos RM 35). Masa rawatan 10 minit. Masa menunggu 35 minit. 


 Malamya kami ke Hosp University (UH) atau Hospital Malaya berbekalkan 3 laporan sebelumnya. Saya harus akui, perjalanan pemeriksaan di UH jauh lebih baik daripada hospital sebelumnya. Mula-mula terus ke bahagian saringan. Suhu diambil. Tekanan darah diambil. Carta dibawa kepada dr beserta laporan. Dgn nasihat dr, carta dan laporan menunjukkan suami tidak lagi berada ditahap bahaya. Diminta ke bahagian pendaftaran. dari bahagian ini, kami ke ruang menunggu.

     Menunggu dalam tempoh dua jam. Kemudian bertemu dr. Pemeriksaan teliti. Dengan carta dan pemeriksaan lain-lain. Suami kemudian diminta membuat ujian darah sekali lagi. Dgn nasihat dr, kami beredar ke tempat makan dan pulang ke rumah dahulu. Akan datang kembali dalam tempoh dua jam.

Hospital UP  atau H Malaya. Kos : RM 0. Masa rawatan : 15 minit.Masa menunggu 2 jam.

     Kami ke hospital kembali jam 2 pagi. Laporan telah sedia. Kami diberitahu, yang suami amat beruntung. Saya teringat lagi kata-kata dr, "You're very lucky. Dengue can kill people." Saya diberitahu, jika kami ke UH pada hari pertama, suami akan ditahan untuk dipantau untuk seketika atau sehari dua. Dalam hati, "Alhamdulillah, kami sangat beruntung." Kata dr, kuman denggi nampaknya sudah tiada. Platelet darah masih rendah, tetapi akan meningkat kerana dia berada dalam fasa pemulihan.

Hospital UP atau H Malaya. Kos Rm 0. Masa rawatan : keseluruhan  25 minit. Masa menunggu 4 jam.
Staf lebih MESRA, Rawatan DR lebih TERPERINCI, Tempat menunggu, LEBIH JAUH SELESA. (Cuma, tiada bekalan air minuman/ mesin air yg disediakan)

Ahad. 22 dis 2013.

   Nampaknya suami sudah berselera. Saya mengingatkan dia agar terus meminum air dengan jumlah yang banyak. supaya bacaan platelet darah akan meningkat dengan cepat. Melihat keadaan dia, saya yakin, dia hampir 80% sembuh. Alhamdulillah.

No comments: