Page Novel Nora Fuad.. interaksi secara terus! Online Bersama
Jom Berkomunikasi.
NOVEL KE 4 - SEPTEMBER 2013. SILA KLIK LINK ..CINTA CAPE TOWN
. Facebook -Nora Isma Fuad
. Facebook - Novel Nora Fuad, click ( like)
. E-mel - norafuaddj@gmail.com
me..
Nuffnang
Followers
Ulasan B.Harian 4.12.2009 & 6.9.2010
Facebook: Nora Isma Fuad
(Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je)
Ulasan buku:
Klik pada tajuk :Berita harian.
Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan.
Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO
Dimensi Cinta
Pengarang: Nora Fuad
Tebal: 441 halaman
Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd
Harga: RM19.00 senaskhah
Bintang: *****
Ulasan By Fisha: Klik pada:Fisha,Ulasan buku
Menjadi penulis? klik tajuk Tips menjadi penulis..
Ke Langkawi? Info
Anda boleh membaca maklumat, bertajuk "Langkawi".
Ada juga link web site, Up north... ' info Langkawi. Sila lihat di bahagian kanan blog.
Ada juga link web site, Up north... ' info Langkawi. Sila lihat di bahagian kanan blog.
karangkraf
Popular Posts
-
Jam 9.22 malam,saya dikejutkan oleh satu sms yang mendarat ke telefon saya,daripada seorang murid yang agak rapat dengan saya. Ct Nurmaya;ka...
-
Berpeluang mengikuti kursus Dr Azizan Osman di Shah Alam hari ini .Smart. Fun learning. Bright Mind. Tidak bercadang bercerita panj...
-
Hari ini.leps subuh,tidur semula dan bangun agak lewat. Kemudian ke pasar,beli ikan,sotong. Malangnya keadaan angin, yang kitaorang sebut se...
-
sarah irdina... narnia, muzik Dua hari ini saya perlu kerja keras...marking kertas... dua hari ni, pagi sampai ke petang .. (malam tak ...
-
"This is one of the greatest love stories I have ever read. It's a captivating story about a passionate but troubled love affair th...
Sunday, June 28, 2009
mee udang.. seafood mee ...yummmyyy
seafood curry mee, yummy...
baby karot dan kacang panjang..
Kacang panjang dan terung yang dipotong
Udang harimau...
sotong rendam dan kerang...
Semalam saya ke Shah Alam,kenduri kahwin... nasib baik Olis mahu dan fee untuk temankan saya.. Shah Alam ni bukan tempat biasa pada saya...kalau nak sesat berjam-jam kat sana, okay la... Balik dari sana,terus ke One u, masa tu seudah jam 5.00 petang. Rasa semacam je, sebab kedua kami berbaju kurung... he he.. rasa macam minah belia semacam je.. selalunya jeans je.. berbaju kurung atau kurung moden (formal) hanya setakat ke majlis formal,bekerja atau kenduri je.. rasa semacam je apabila ada mata-mata nakal yang memandang 'semacam'... mungkin mereka ada maksud bertanya sendiri dalam hati, agaknya berbunyi,"apa kena pakai baju kurung,sabtu petang pulak tu?" atau sebenarnya orang tak peduli pun, cuma saya sendiri terasa hati.. perasan jer.. ha ha..
Ada telefon juga suami kalau perlu 'bungkus' makanan, kata dia, tak payah.Rupanya dia di rumah sibuk vakum bilik dan rumah... alamak, rasa bersalah juga... isteri senang-senang hati ke sana sini, suami bekerja di rumah.. he he.. Dalam hati mengucap syukur dan tima kacih daun keladi bang... (kadang-kadang saya yang lakukan kerja ni, jangan pulak kata saya dera suami pulak he he)Rupanya malamnya suami ke kolam di Kelang lagi.Katanya mau memancing udang.Saya katakan padanya, tak payah lah memancing udang sebab, dia lagi terrer kalau memancing ikan.Dalam lebih 20 kali ke sana, dua kali je yang tidak dapat bawa balik ikan. ALHAMDULILLAH. Kalau udang, ada sekali je, saya pergi bersama dia, dapat sikit je, selebihnya kami beli je daripada individu yang pro panjing udang, murah giler...Ini kira kali kedua dia pergi la.
Pagi ini saya tengok ada lebih 1 kilo udang galah segar dalam peti ais,satu plastik kecil di dalam plastik besar. Dalam hati berfikir, mesti plastik kecil udang (lebih kurang 10 ekor) yang berjaya dipancing, selebihnya tentunya dibeli.Mengingatkan ada tetamu di rumah... (olis saya ajak tidur di rumah sahaja.. pagi-pagi selepas belanja saya makan sarapan pagi, dia balik ke rumah)Jadi, saya berhasrat memasak mee udang/ seafood curry mee.
Senang aje,bahan-bahan nya, ( 8 orang)
12 ekor udang segar (belah di kepala dan bersihkan
1 ekor sotong rendam (yang kembang,merah)
200 gram kerang rebus.
200gram terung kecil (terung panjang)
tomato mini 12 biji.
2 paket serbuk kari ikan /seafood.(dibancuh dengan 1 cawan air)
100gram baby carrot (lebih kurang 12 batang)
10 batang kacang panjang.
10 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
20 helai daun kari
4 ulas daun bawang (pangkalnya bawang)
1 kotak santan tanpa lemak.
1.5 liter air.
1 batang kayu manis dan 3 kuntum bunga lawang.
1.5 senduk minyak (perlu banyak sebab kalau tidak serbuk kari tidak masak, baunya tengik nanti)
1.panaskan periuk masukkan bunga lawang dan kayu manis, masuk bawang- goreng sampai garing.
2.masukkan rempah kari yang dibancuh dengan air.masak sampai pecah minyak (nampak berlubang-lubang dan berbau wangi, dan nampak minyaknya)
3.masuk santan yang dibancuh dengan air.
4.masuk udang + sotong + karot + kacang panjang.sampai mendidih dan lembut.
5.Masukkan kerang + tomato.
6.masukkan garam...
(tidak perlu asam sebab mee kari tidak perlukan asam, tak sedap dengan asam keping..lainlah dengan kari ayam)
celur mee, makan la... apa lagi... kalau rasa teringin bolehlah e-mel saya, saya akan e-mel kan semangkuk mee.. he he...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment