
Kanji lebih sedap dimasak dan dimakan jika dimasukkan daging cincang atau udang. Pilihan menu lain yang patut dimakan sama adalah kangkung goreng belacan, ikan goreng, kacang tanah yang digoreng, ikan bilis goreng, telur masin, sambal tahu/sa,bal cili padi yang dibelnd dengan bawang putih + kicap.
Kanji biasanya dimasak dengan pelbagai cara. Ada yang menumis terlebih dahulu sebelum dibasuhkan beras dan direnehkan. Saya suka gunakan teknik yang dipanggil di utara sebagai "tumis darat" iaitu tumisan setelah nasi sudah kembang kerana tumisan begini akan lebih mengekalkan rasa dan bauan bawang yang ditumis. Baunya lebih harum dan kekal selama beberapa jam.
Resepi Kanji.
3 pot kecil beras + air, dibasuh dan direbus sehingga beras pecah dan kembang.
3 sudu besar santan pekat (dari kotak)
15 biji lada hitam-dimasukkan biji2.
Setelah beras kembang, masukkan santan pekat + garam. Kacau dan angkat periuk.
sedikit daun sup dimasukkan sebelum mengangkat periuk.
Bahan tumisan.
Bawang besar 3 ulas, potong dadu.
200 gram daging cincang (atau 200 gram udang basah + 30gram udang kering)
1 batang kayu manis.
1 bunga cengkeh.
2 bunga lawang.
3 susu minyak zaitun / minyak masak.
3 ulas bawang putih.
Goreng bahan tumisan sehingga garing dan bangkit bau.
Tuang bahan tumisan dalam periuk, kacau rata dan tutup tudung (buka sedikit sahaja bagi memastikan baunya kekal)
Selamat mencuba. Jika Kanji agak pekat untuk dihidangkan, campurkan air panas dan kacau sehingga sebati.
3 sudu besar santan pekat (dari kotak)
15 biji lada hitam-dimasukkan biji2.
Setelah beras kembang, masukkan santan pekat + garam. Kacau dan angkat periuk.
sedikit daun sup dimasukkan sebelum mengangkat periuk.
Bahan tumisan.
Bawang besar 3 ulas, potong dadu.
200 gram daging cincang (atau 200 gram udang basah + 30gram udang kering)
1 batang kayu manis.
1 bunga cengkeh.
2 bunga lawang.
3 susu minyak zaitun / minyak masak.
3 ulas bawang putih.
Goreng bahan tumisan sehingga garing dan bangkit bau.
Tuang bahan tumisan dalam periuk, kacau rata dan tutup tudung (buka sedikit sahaja bagi memastikan baunya kekal)
Selamat mencuba. Jika Kanji agak pekat untuk dihidangkan, campurkan air panas dan kacau sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment