Jom Berkomunikasi.


NOVEL KE 4 - SEPTEMBER 2013. SILA KLIK LINK ..CINTA CAPE TOWN

. Facebook -Nora Isma Fuad

. Facebook - Novel Nora Fuad, click ( like)

. E-mel - norafuaddj@gmail.com

Nora Fuad@ Novel Pertama.

Nora Fuad@ Novel Pertama.
Dimensi Cinta. Sila klik pada gambar. (KarnaDya)Ulasan Berita Harian dengan 5 ***** Diskaun 25%, pembelian secara on line. Kini dalam bentuk Digital.

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011

Novelist Nora Fuad@ Novel kedua. Feb 2011
Sudah terbit Feb 2011! (KarnaDya)Sila klik gambar untuk info. Kini dalam bentuk digital.

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA

Novel ketiga: Purnama Merindu : 15 JUN 2011: BUKU PRIMA
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK INFO (Buku Prima-Karangkraf)

me..

me..

Nuffnang

Buku Prima

Buku Prima
Jualan Novel dari Buku Prima

My Guest Book,Kindly sign In..thanks

Followers

Ulasan B.Harian 4.12.2009 & 6.9.2010

Facebook: Nora Isma Fuad (Berkawan dialu-alukan, berkawan biarlah beribu, berkahwin,biarlah kekal satu je) Ulasan buku: Klik pada tajuk :Berita harian. Nora Fuad sengaja ledakan simpati, paksa pembaca buat pilihan. Penulisan lahirkan minda kelas pertama. INFO Dimensi Cinta Pengarang: Nora Fuad Tebal: 441 halaman Penerbit: KarnaDya Solutions Sdn Bhd Harga: RM19.00 senaskhah Bintang: ***** Ulasan By Fisha: Klik pada:Fisha,Ulasan buku Menjadi penulis? klik tajuk Tips menjadi penulis..

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura, Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?

Dc sudah sampai ke tangan Tun Dr M , juga ke Singapura,  Vannes, Perth, Afrika. Anda bila lagi?
Info buku: Klik di gambar...Dapatkan di MPH, POPULAR, BOOK STORE / KARNADYA ON LINE (diskaun 35% = RM 12.35)

Ke Langkawi? Info

Anda boleh membaca maklumat, bertajuk "Langkawi".

Ada juga link web site, Up north... ' info Langkawi. Sila lihat di bahagian kanan blog.

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK

novel ke 4.... SILA KLIK FOTO UNTUK LINK
NOVEL KE 4: Bakal terbit September 2013. CINTA CAPE TOWN

Popular Posts

Wednesday, August 18, 2010

Menu Ramadhan

   Pagi-pagi di sekolah, saya termenung panjang. Entah apa menu untuk dimasak sebagai juadah berbuka hari ini. Thinking of cooking roti jala, sedap dimakan dengan kari ayam. Then, teman saya mengatakan dia akan masak bubur labuk atau di utara dieknali dengan nama "kanji" disebabkan nasi air yang dimasak akan pecah-pecah. Dikenali dengan nama " moi" juga tetapi moi lebih kepada nasi air/ bubur kosong. Kanji lebih bertepatan kerana dimasukkan lauk/ sampingan bersama ke dalam nasi air yang ditanak.

   Kanji lebih sedap dimasak dan dimakan jika dimasukkan daging cincang atau udang. Pilihan menu lain yang patut dimakan sama adalah kangkung goreng belacan, ikan goreng, kacang tanah yang digoreng, ikan bilis goreng, telur masin, sambal tahu/sa,bal cili padi yang dibelnd dengan bawang putih + kicap.

   Kanji biasanya dimasak dengan pelbagai cara. Ada yang menumis terlebih dahulu sebelum dibasuhkan beras dan direnehkan. Saya suka gunakan teknik yang dipanggil di utara sebagai "tumis darat" iaitu tumisan setelah nasi sudah kembang kerana tumisan begini akan lebih mengekalkan rasa dan bauan bawang yang ditumis. Baunya lebih harum dan kekal selama beberapa jam.

   Resepi Kanji.

3 pot kecil beras + air, dibasuh dan direbus sehingga beras pecah dan kembang.
3 sudu besar santan pekat (dari kotak)
15 biji lada hitam-dimasukkan biji2.
Setelah beras kembang, masukkan santan pekat + garam. Kacau dan angkat periuk.
sedikit daun sup dimasukkan sebelum mengangkat periuk.

Bahan tumisan.

Bawang besar 3 ulas, potong dadu.
200 gram daging cincang (atau 200 gram udang basah + 30gram udang kering)
1 batang kayu manis.
1 bunga cengkeh.
2 bunga lawang.
3 susu minyak zaitun / minyak masak.
3 ulas bawang putih.

Goreng bahan tumisan sehingga garing dan bangkit bau.
Tuang bahan tumisan dalam periuk, kacau rata dan tutup tudung (buka sedikit sahaja bagi memastikan baunya kekal)

Selamat mencuba. Jika Kanji agak pekat untuk dihidangkan, campurkan air panas dan kacau sehingga sebati.

No comments: