Sejak hari jumaat lagi berniat untuk memasak roti jala..kata orang Terengganu, pukat buruk (he he sebab jala yang rupanya macam sudah rosak.. orang Kedah kata 'roti kirai' sebab rupanya yang berlubang-lubang tu la. Pendek kata, apa pun namanya, dimakan dengan kari, sedap sekali. Bayangkanlah satu set roti jala dengan sedikit kuah dan laut berharga RM 2.50, habis, kalau sekeluarga ahlinya ahlinya 6 orang, sudah berapa set perlu beli. Kos roti jala hanya berapa sen, sebab tepung secawan dua boleh 'ditukar menjadi' 30 lebih keping roti jala, makan dengan puas.
Menyediakan kari pun tidaklah sukar.. Sejak belajar kumpulan makanan, saya suka blend ramuan bawang dan sebagainya. Dengan 'blended' semua bawang2, halia dan sebagainya akan dimakan dan tidak dibuang begitu saja (tumbuk, adus, malas sikit lagipun nak cepat...) Dibandingkan dengan bahan2 yang dipotong, ada masanya terbuang begitu saja.
Saya ke jalan Tunku Abdul Rahman (TAR)tengah hari tadi. Memikirkan yang minggu hadapan adalah hari kakitangan kerajaan mendapat gaji, lagilah sesak dengan orang yang akan membeli belah. Kebetulan mama saya mahukan sehelai jubah, jadi pergilah mencari jubah.. Selalunya saya akan membeli kain yang mutunya baik sedikit darpada biasa untuk mama saya, tapi kebetulan selama beberapa minggu hari itu, saya tidak dapat berjalan, jadi rancangan saya pun tertangguh jugalah..
Ya Rabbi, punyalah ramai orang di sana. Macamlah semua jualan free of charge. Yang saya pelik tu, bagaimana ibu-ibu muda masih membawa bayi yang kecil berpanas bersama ratusan orang lain.. Pada saya, situasi seperti itu bukan sahaja tidak selesa kepada bayi/kanak-kanak disebabkan cuaca yang panas tetapi juga menjadikan mereka terdedah kepada pelbagai penyakit. Maklumlah, ramai orang dan mendedahkan mereka kepada pelbagai penyakit bawaan angin atau sentuhan individu lain. Selepas tu teringat pula mak saudara saya ada menyebut tentang hand beg semasa saya balik bercuti dulu, jadi, apalah salahnya sesekali memberi cenderamata di Hong Kong street. Lagi pun ibu saudara saya disebelah mama saya hanya dua, sementara di sebelah bapa saya pula "O".
Ada orang sibuk mempromosikan Bandung sebagai tempat untuk membeli barangan 'beg tangan ' dan sebagainya yang dikatakan original dan dijual sebagai 'bahan reject'.. kata saya, ala, mana ada begitu.. Mereka tiru beg yang original... sama seperti Hong Kong Street yang barangannya diimport dari Korea, dan ada juga barangan dari Hong Kong. Beg yang dibeli dari sana jauh lebih tahan lama daripada yang dibeli dari Mall. Kadangkala beg yang dibeli dengan harga yang lebih mahal, melebihi RM 100++ - 200++ , jangkahayatnya lebih pendek.. dalam masa 6 bulan sahaja, habis terkopek kulitnya (sebab beg tersebut bukan beg kulit sebaliknya bahan sentetik) Lebih baik yang dibeli di HK S, beg kulit dan harganya jauh lebih murah... Klaau kena cara penjagaannya, beg itu akan bertahan bertahun lamanya.. Ada juga beg saya yang masih elok dipakai setelah beberapa tahun menggunakannya. Beg tangan kulit yang saya beli di Padang Besar masih kelihatan baru dan elok setelah 10 tahun usianya.. not bad untuk beg yang harganya dalam lingkungan kurang daripada Rm 100. Rasanya alah membeli menang memakai.. Kadangkala, pemberian kecil menjadi satu anugerah yang besar kepada orang lain...
Akhirnya saya menyambar 4 biji beg yang cantik buatannya. Kemas jahitan dari dalam dan luarnya. Untuk mama saya, ibu saudara dan adik perempuan saya (yang pastinya akan berkata, "kenapa tak beli untuk adek ta juga".. kalau saya tidak membeli untuk dia.. he he .. ini kira skrip lama dia sejak zaman kami tinggal bersama di asrama dulu. Saya cuma berbeza 13 bulan daripada dia.. he he) Letih juga mengheret semua barangan tu dan menunggu LRT (dari Masjid Jamek ke Central Market) dan balik ke Kelana Jaya. (maklumlah kalau driving tentulah susah pula untuk memakir kereta...)
5 ketul paha ayam (potong 3 setiap satu)
1 peket serbuk kari.
2 biji bawang besar, 5 ulas bawang putih, 2 inci halia, 1 biji tomato (kisar bersama.)
1/2 kotak santan.
sedikit minyak masak.
4 biji kentang.
daun kari.
i batang kayu manis, 2 kuntuk bunga lawang.
1 keping asam gelugur (atau tidak perlu sama sekali kerana totamo akan memasamkan kuah kari)
bancuh semua bahan dengan ayam (biar 30 minit untuk perapkannya)
Tumis dengan minyak : biar rempah kering dan naik minyaknya. (tujuan ditumis bersama supaya ayam tersebut akan masak sehingga ke bahagian tulang) + kentang.
kemudian masukkan santan yang dibancuh dengan secawan air...biar mendidih..
No comments:
Post a Comment